Gepubliceerd op 17 november 2015 om 19:11 uur

Struikelen over cadeaus van Sint

Voor twee cent heb je er een snoepje, voor 45 euro een houten (“Leuk om hapjes en drankjes op te zetten”) mangelbak -formaatje groot. Bij Mama Holland in Nieuwerkerk struikel je over de potentiële Sinterklaascadeautjes.

Dat is verrassend op die paar ‘gestolen’ vierkante meters die in een schuur aan de Burgemeester Boumanstraat zijn uitgeruimd. Krukjes met kleurig gehaakte zittingen staan her en der door de zaak verspreid. Ze rusten op afgezaagde stammetjes of ander stoer hout. “Onze bestseller. Geen kruk is hetzelfde. Toevallig breng ik er dit weekend twintig naar België toe”, vertelt Emely Geuze.

Met vriendin Arianne Dorst nam ze een jaar geleden het initiatief voor de shop. Het geld dat ze ermee verdienen, gaat regelrecht naar het goede doel. Arianne zet zich in voor een kindertehuis (Kebene Children Home) en Emely voor een school (Emy-Land Diani Adventist School) in Kenia. Dat verklaart een deel van het assortiment.

Leren slippertjes Ibizastyle met kleurige kralen, houten beelden en bijzondere -geen één is hetzelfde- handgemaakte tassen en clutches. Afrikaanse -veelal Keniaanse- producten, al dan niet in opdracht gemaakt. “Dat werkt twee kanten op, want dan verdienen de mensen daar er ook wat aan. En ze zijn daar heel creatief.”

Op Zeeuwse bodem overigens ook zo blijkt, voor wie de winkel van Mama Holland doorspit. Met stof overspannen insteeklijstjes voor foto’s, van die razendpopulaire borden met tekst voor aan de wand en toilettassen gemaakt van stoffen die uit Kenia komen. Spulletjes die hier zijn gemaakt en aan Mama Holland worden geschonken. Dat leidt soms tot mooie kruisbestuivingen, zoals met de Kikoys -kleurrijke Keniaanse doeken. “Badstof van binnen en katoen van buiten. Je kunt ‘m als badhanddoek gebruiken of omslaan. Dan heb je een heel lief jurkje.”

Eén van de bij Mama Holland betrokken Nieuwerkerkse vrijwilligers maakt er ook slabbetjes van.

Veertien vrijwilligers houden de winkel draaiende. En de mensen die hun handen bij de Keniaanse projecten uit de mouwen steken, slepen koffers met spulletjes af en aan. Sleutelhangers met leren slippertjes (1,25 euro), gevlochten mandjes (2,95), een handgemaakte tas (20 euro). “Daar gaan de mzungus weer, de blanken, zeggen we dan”, lacht Emely. Het maakt het aanbod van Mama Holland kleurrijk, betaalbaar en veelzijdig. “Iedereen kan hier iets kopen en het zijn geen doorsnee cadeaus. Dat is het mooie ervan.”

Mama Holland is elke zaterdag open van 9.30 tot 12.30 uur.

Het geld gaat naar goede doelen in Kenia. Arianne zet zich in voor een kindertehuis, Emely voor een school.

Bron: PZC - Esme Soesman | Tags: ,